Gorredijk

Terug naar boven

Mei, Jan van der

In 1948 hadden we Aant Heida die Gorredijk in extase bracht na zijn vele overwinningen, 10 jaar later bracht de familie van der Mei twee motorcros talenten voort. Namelijk Henk,Sikke en Jan van der Mei, waarvan wij deze pagina wijden aan Jan van der Mei. Jan zijn vader was garagehouder aan de Hoofdstraat naast de voormalige Lagere school. De in 1935 geboren Jan werkte al op jonge leeftijd bij zijn vader in de zaak als monteur. Op 16 jarige leefdtijd begon hij in de 125cc klasse. Waarna hij o.a. in 1958 het kampioenschap van Drente op de bosbanen van Norg pakte in de 250cc sen. Tevens werd Jan ook in dat jaar kampioen 500cc sportklasse. In datzelfde jaar op 8 juni werd er ook weer een grasbaanwedstrijd gereden op de ijsbaan van Kortezwaag georganiseerd door de Zuid Friese Motorclub Doordat de populariteit was toegenomen en ook het grote aantal toeschouwers werden er door de K.N.M.V.  in 1958, 15 wedstijden op de kalender gezet. Hoewel er in 1957 ook al 10 wedstrijden op de kalender stonden. Op de foto hierboven; toen Jan zich door een kuil ploegde in Norg, als beloning werd hij winnaar. Jan reed niet alleen in Nederland, maar ook op banen in het buitenland. Hieronder een kleine blik uit zijn motorcroscarriére.


Een imponerende aanblik leverde de start op van de 23 deelnemers aan de internationale motorcross, welke gisteren in de bossen en duinen van Norg veel strijd heelt gebracht. Van links naar rechts Albert Dirks uit Eindhoven, Broer Dirks, Eindhoven, de Engelsman Arthur Harris, Jan v. d. Mei uit Gorredijk, Rob Selling, Amsterdam en de Belg Jean Crosset.(1958)

Rudi Boom moest gisteren in Norg in de klasse senioren tot 250 cc. weliswaar de strijd staken door motorpech, maar zijn puntentotaal was in de seizoencompetitie om het kampioenschap van Nederland reeds zo groot, dat de concurrenten hem net niet meer konden vereiken. Daarom kon Rudi verheugd en met bloemen achter op de motor van de Gorredijker v. d. Mei, die winnaar in deze klasse werd, het ererondje rijden. Jan van der Mei rijdt hier op een Adler.


 

Successen van sportsman in Duitsland

GORREDIJK. — De heer Jan van der Mei alhier heeft zondag meegedaan in het plaatsje Bünde-Engen in Duitsland aan bosbaanraces en hij wist verschillende successen te boeken. Hij won er drie prijzen.
Het sportblad Freie Presse schreef over hem het volgende:
Voor de landenwedstrijd Duitsland- Nederland startten voor Duitsland Fisscher en Taram tegen de Nederlanders Van der Mei en Mussche, waarbij Van der Mei na een verwoed gevecht met Fisscher tenslotte zegevierde, doordat de Duitser ten val kwam. In de handicaprace, waarin degenen met de snelste tijden uit de verschillende klassen startten, moesten voorgiften van 200 m worden goedgemaakt. Deze race werd een triomftocht voor de Nederlander Van der Mei, die door zijn grootse stijl het publiek in vervoering bracht. Van der Mei was de snelste man van de dag met een uurgemiddelde van 65,3 km.
(uit de Friese Koerier 27-06-1957)

Grasbaan-kampioen gehuldigd
ASSEN — Zaterdagavond zijn de grasbaankampioenen 1958 gehuldigd. Het waren F. Mussche uit Staphorst (150 en 250 cc), Foppe de Boer uit Oudehome (500 cc) en Jan van der Mei uit Gorredijk (500 cc sportklasse). Zij kregen uit handen van het KNMVbestuurslid Van der Berg een zilveren beker en werden bovendien gehuldigd met een lauwerkrans. In zijn toespraak wees de heer Van der Berg er op, dat de belangstelling voor de grasbaan flink groeiende is. Werden in 1957 tien races gehoudes, voor 1958 staan 15 wedstrijden op het programma. De voorlopige agenda luidt: Eenrum 7 april, Stadskanaal 26 mei, Emmen 22 juni, Noordwolde 4 mei, Exloo 11 mei, Gieten 15 juni. Meppel 21 juni, Raalte 1 juni, Sappemeer 15 mei, Gorredijk 8 juni en Heerenveen 5 juli. (uit de Friese Koerier 30-12-1957)


 
 

Meer foto’sLaatste foto’s